ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z wędzoną makrelą

Paprykarz z wędzoną makrelą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :)
Składniki:
1 wędzona makrela
100 g ryżu
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 niewielka pietruszka
80 g przecieru pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu, ryż odcedzamy i studzimy.
Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek lekko solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli.
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut.
Dodajemy marchew oraz pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut.
Dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i pieprzymy do smaku.
Warzywa studzimy.
Łączymy makrelę, ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykarz musi się "przegryźć"
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/04/paprykarz-z-wedzona-makrela.html