Wykonanie
Dzisiaj propozycja na śniadanie lub kolację. Domowy paprykarz z
wędzoną makrelą. Prosto, smacznie i aromatycznie. I co najważniejsze, wiemy, co jemy :)
Składniki:1
wędzona makrela100 g
ryżu1 mała
papryka czerwona1 duża
cebula3 ząbki
czosnku2 duże
marchewki1 niewielka
pietruszka80 g
przecieru pomidorowego1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki1/2 płaskiej łyżeczki
papryki ostrejsól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Makrelę obieramy ze skóry i rozdrabniamy. Dokładnie wyjmujemy wszystkie ości.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu,
ryż odcedzamy i studzimy.
Paprykę,
cebulę i
czosnek kroimy w drobną kostkę.
Marchew i
pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek lekko solimy i podsmażamy na
oliwie, do zeszklenia
cebuli.Do podsmażonej
cebuli dodajemy pokrojoną
paprykę i podsmażamy kolejne 5 minut.Dodajemy
marchew oraz
pietruszkę i podsmażamy kolejne 5 minut.Dolewamy 1 szklankę
wody, dodajemy
przecier pomidorowy,
słodką paprykę,
ostrą paprykę i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie. W międzyczasie całość solimy i
pieprzymy do smaku.Warzywa studzimy.Łączymy
makrelę,
ryż i warzywa. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Paprykarz musi się "przegryźć"Smacznego :)