Wykonanie
Szybkie i proste w wykonaniu ciasto, które można przygotować na wiele sposobów.To oczywiście crostata / tarta/ czyli kruche ciasto najczęściej z
owocowym nadzieniem.Ciasto można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce 2 dni lub zamrozić i wykorzystać w razie potrzeby lub zachcianki. Jako nadzienie wykorzystujemy sezonowe
owoce,
marmoladę,
twarożek ,kremy budyniowe lub
czekoladowe.Sezon
dyniowy wciąż w pełni, a więc moją crostatę wypełnia pyszne nadzienie
dyniowe z
nektarynką.
Składniki na nadzienie :2
nektarynki /lub brzoskwinie/sok z 1/2
cytryny400 g dyni /obranej , bez pestek/80 g
cukru3/4 szklanki białego półsłodkiego
wina Muscat /Moscato/1
galaretka brzoskwiniowa- Obraną
dynię pokroić w kostkę.-
Nektarynki obrać, również pokroić na małe kawałki.-
Dynię włożyć do rondla i zasypać
cukrem, dodać
nektarynki ,
sok z cytryny,
wino, wymieszać, przykryć i pozostawić najlepiej na całą noc.- Następnego dnia smażyć
owoce na małym ogniu mieszając tak , by
dżem nie przypalił się.- Smażyć bez przykrycia , do miękkości
owoców /ok. 30 min. /- W miarę potrzeby dolać odrobinę
wina lub
wody.- Do gorących
owoców wsypać
galaretkę i dokładnie wymieszać.
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
masła1
jajo1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudru /można zrezygnować/1/2 łyżeczki
skórki cytrynowejszczypta
soliWykonanie:- Z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na do lodówki.- Po upływie godziny ciasto rozwałkować .- Okrągłą formę /śr.ok. 24 cm/ wysmarować
masłem .- Rozwałkowanym
ciastem wyłożyć dno i boki foremki / na ok.2 cm/.- Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika/180 st.C/ na ok.20 min.- Na upieczony , przestudzony spód nałożyć tężejącą masę .-Wierzch dowolnie ozdobić
owocami /owoce można posmarować tężejącą
galaretką lub żelatyną/.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy.