Wykonanie
Magdalenki - pierwszy raz zapoznałam się z tymi pysznymi
ciastkami, gdy pracowałam w kawiarni.Musiał jednak minąć prawie rok, zanim postanowiłam je zrobić.Motywem był zakup silikonowej formy na
czekoladki - można w niej zrobić 21 sztuk
czekoladek w kształcie kółek,
serc i muszelek. Teoretycznie.Praktycznie znajduje bardzo dobre zastosowanie również do
ciastek :)I tym sposobem powstały trochę nietypowe magdalenki, gdyż - oprócz typowych muszelkowatych kształtów - są też i kółka i serduszka ;)A do tego nie byłabym przecież sobą, gdybym nie pomodziła, a mając pod ręką odpowiedni asortyment trzeba było się zabawić i dekorować, dekorować, dekorować, więc nie dość, że
ciastka różnych kształtów, to jeszcze kolorowe :DPrzepis:-55g
masła-
cukier waniliowy- szczypta
soli- 2
jaja- 1/3 szkl.
cukru- 1/2 szkl.
mąki pszennej- sok z
mandarynki (to mój własny dodatek...
mandarynka była dość mała - można go pominąć i np. dać
skórkę z cytryny)1.
Masło rozpuścić i ostudzić.2. Do miski wbić
jajka i utrzeć z
cukrem waniliowym i
solą.3. Dodać
cukier i dalej mieszać.4. Dodać przesianą
mąkę (stopniowo) i mieszać.5. Dodać roztopione
masło i sok z
mandarynki (czy co tam chcemy czy nie chcemy) - wymieszać.6. Nałożyć w formy. Piec 14-17 minut w temperaturze 190 stopni, lub aż
ciasteczka się zarumienią i będą sprężyste :)7. Wyjąć i pałaszować lubjeśli lubicie się bawić jak ja:Ozdobić według swojego widzimisię i wtedy pałaszować nie tylko ustami, ale i wzrokiem :D