Kolejny przepis ze zbiorów Siostry Anastazji to kolejne udane i wyśmienite ciasto. Półkruche placki przełożone jabłkowo- gruszkowym musem i wykończone orzechami w karmelu. Przepis nieco zmodyfikowany ( od siebie dolożyłam mus gruszkowy zamiast części jabłek, przepis na masę orzechową stąd .) Bardzo polecam!Składniki: na ciasto:2 jajka350 g mąkikostka margaryny120 g cukru2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki razem zagnieść, podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować i upiec na papierze. (foremka 25*30 cm)masa jabłkowa:1700 g jabłeksłoiczek (250 g) domowego musu gruszkowego2 żółte galaretkiJabłka obraż, zetrzeć na grubych oczkach, dusić około 10 minut. Dodać mus gruszkowy i sypkie galaretki. Dokładnie wymieszać, podzielić na połowę, przełożyć placki.masa orzechowa:220 g orzechów włoskich posiekanych grubo80 g masła100 g cukru3 łyżki mioduWszystko razem zagotować, przestudzić, wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.