Wykonanie
Zrobiło się jesiennie i przyszedł sezon na
jabłka. Nie jest to typowa szarlotka, ale równie smaczna. Kruche blaty przełożone są
jabłkami, a na wierzchu polewa orzechowa. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień kiedy zmięknie. Przepis na sękaczek pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji". Ciasta siostry Anastazji zawsze się udają! Ciasto jest łatwe w przygotowaniu ale dość pracochłonne przez pieczenie każdego blatu osobno i czekanie na schłodzenie obu mas. Ale warte zrobienia.
Sękaczek350g
mąki1 kostka
margaryny (250g)120g
cukru2 łyżki kwaśnej
śmietany2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Wstawić do zamrażarki na 20 minut, aby lepiej się wałkowały. Upiec 3 blaty (Blacha o wymiarach ok. 30x25). Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia. Wystudzić.Masa
jabłkowa1kg
jabłek2
galaretki żółte np.
cytrynoweJabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć ok. 10-15 minut i dodać
galaretki w proszku, wymieszać i wystudzić.Masa orzechowa180g
orzechów włoskich100g
cukru (zmniejszyłam ilość
cukru, a i tak była bardzo słodka)3 łyżki
mleka3 łyżki
miodu150g
masłaOrzechy posiekać. Wszystkie składniki zagotować i dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.Kiedy blaty i masy wystygną przekładać.Kruchy blatMasa
jabłkowaKruchy blatMasa
jabłkowaKruchy blatMasa orzechowa