ßßß Cookit - przepis na Orzechowa pokusa

Orzechowa pokusa

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto, któremu po prostu nie można się oprzeć. Zachwyca zarówno wyglądem jak i smakiem. Bo czy może być coś lepszego od delikatnych, kruchych placków przełożonych lekko kwaskowatymi jabłkami i zwieńczony ch karmelizowanymi orzechami? Mówię Wam kompozycja idealna, zwłaszcza te orzechy. Spróbujcie koniecznie.
Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji".
Ciasto:
2 3/4 szkl. (350 g) mąki pszennej
1 kostka margaryny
1/2 szkl. (100 g) cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C.
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa)
1 op. cukru waniliowego
Jabłka obieramy i kroimy, jak to ja mówię "na grubszy tryb". Wrzucamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, przykrywamy pokrywką i dusimy aż zmiękną. Wsypujemy galaretki i mieszamy dokładnie, aż się rozpuszczą. Gdy trochę przestygną rozsmarowujemy połowę na jednym placku, przykrywamy kolejnym i rozsmarowujemy resztę. Przykrywamy trzecim.
Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
1/2 szkl. (100 g) cukru
80 g masła
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2016/02/orzechowa-pokusa.html