Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 300 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier puder 150 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jabłka 2 kilogramów
cukier 0,5 szklanek
kisiel cytrynowy 1 sztuk
orzechy włoskie 300 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
miód 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
masłem(300g),
jajkiem,
żółtkami,
cukrem pudrem(150g),
śmietaną i
proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 2g do lodówki.Masa orzechowa: w rondlu podgrzewać 120g
masła, posiekane
orzechy, 100g
cukru i 2 łyżki
miodu, mieszać, aż się połączą.Masa owocowa: obrane
jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić w osobnym garnku, dodać pół szklanki
cukru i
kisiel rozprowadzony niewielką ilością
wody, mieszając, zagotować.Ciasto rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy. Dwa upiec na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na trzecim krążku rozsmarować masę orzechowa i także upiec. Wystudzone blaty przełożyć letnim nadzieniem
jabłkowym, przykryć trzecim plackiem masą
orzechową do góry.Uwagi:
Masło można zastąpić
margaryną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: