ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmasło 300 gramówjajka 1 sztukżółtka 2 sztukcukier puder 150 gramówśmietana 2 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychjabłka 2 kilogramówcukier 0,5 szklanekkisiel cytrynowy 1 sztukorzechy włoskie 300 gramówmasło 120 gramówcukier 100 gramówmiód 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem(300g), jajkiem, żółtkami, cukrem pudrem(150g), śmietaną i proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 2g do lodówki.Masa orzechowa: w rondlu podgrzewać 120g masła, posiekane orzechy, 100g cukru i 2 łyżki miodu, mieszać, aż się połączą.Masa owocowa: obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić w osobnym garnku, dodać pół szklanki cukru i kisiel rozprowadzony niewielką ilością wody, mieszając, zagotować.Ciasto rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy. Dwa upiec na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na trzecim krążku rozsmarować masę orzechowa i także upiec. Wystudzone blaty przełożyć letnim nadzieniem jabłkowym, przykryć trzecim plackiem masą orzechową do góry.Uwagi:Masło można zastąpić margaryną.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: