ßßß Cookit - przepis na Kruchy torcik jabłkowo-orzechowy

Kruchy torcik jabłkowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 300 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier puder 150 gramów
śmietana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
jabłka 2 kilogramów
cukier 0,5 szklanek
kisiel cytrynowy 1 sztuk
orzechy włoskie 300 gramów
masło 120 gramów
cukier 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem(300g), jajkiem, żółtkami, cukrem pudrem(150g), śmietaną i proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 2g do lodówki.
Masa orzechowa: w rondlu podgrzewać 120g masła, posiekane orzechy, 100g cukru i 2 łyżki miodu, mieszać, aż się połączą.
Masa owocowa: obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić w osobnym garnku, dodać pół szklanki cukru i kisiel rozprowadzony niewielką ilością wody, mieszając, zagotować.
Ciasto rozwałkować na 3 placki wielkości średniej tortownicy. Dwa upiec na jasno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na trzecim krążku rozsmarować masę orzechowa i także upiec. Wystudzone blaty przełożyć letnim nadzieniem jabłkowym, przykryć trzecim plackiem masą orzechową do góry.
Uwagi:
Masło można zastąpić margaryną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7249/Kruchy-torcik-jablkowo-orzechowy