Wykonanie
zjadłam go po raz pierwszy na imieninach u Teścia i zakochałam się bez pamięci...potrzebne składniki: na ciasto
miodowe:500g
mąki,2
jajka,100g
margaryny,4 łyżki
miodu,2 łyżeczki
sody,300g
cukru pudru,2 łyżki
śmietanyna masę
jabłkową:1,5 kg
jabłek,1
galaretka agrestowana wierzch:):150g
orzechów włoskich,70 g
masła,3 łyżki
miody,4 łyżki
cukruMargarynę siekamy z
masłem, następnie dodajemy
sodę,
miód,
cukier,
jajka i
śmietanę i dokładnie wyrabiamy, ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na wielkość blachy, 2 placki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.
Orzechy siekamy,
masło rozpuszczamy z dodatkiem
cukru i
miodu, gdy składniki się połączą dodajemy
orzechy,
orzechy z
miodem wykładamy na 3 placek i pieczemy tak samo jak 2 poprzednie.
Jabłka ścieramy na grubej tarce, przesmażamy tak samo jak na szarlotkę, następnie dodajemy do nich
galaretkę agrestową na pierwszym placku równo rozsmarowujemy połowę ciepłej masy kabłkowej, przekładamy 2 plackiem, rozsmarowujemy resztę masy
jabłkowej i przykładamy plackiem z
orzechami, zostawiamy w lodówce (przynajmniej na noc, a najlepiej na 1 cały dzień, wtedy placki
miodowe "nasiąkną"
jabłkami i będą wilgotne, miękkie i pyszne)