ßßß Cookit - przepis na Orzechowy miodownik

Orzechowy miodownik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 1 kostek
mąka 500 gramów
cukier puder 200 gramów
jajka 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
margaryna 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń śmietankowy z cukrem 1 sztuk
masło 300 gramów
powidła 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z kostką masła lub margaryny, dodać 200g cukru pudru, jajka, miód oraz sodę oczyszczona i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. 2 części rozwałkować i upiec kolejno w natłuszczonej olejem blasze. Piec w 180 stopniach na jasno brązowy kolor.
Masa orzechowa: margarynę rozpuścić z 100g cukru oraz 2 łyżkami miodu, dodać posiekane orzechy, mieszając, chwilę smażyć i rozłożyć równomiernie na trzecim placku. Piec ok. 20 minut.
Krem: budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu, wystudzić. Utrzeć miękkie masło. Ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń.
2 zimne placki posmarować powidłami oraz kremem. Ułożyć jeden na drugim i przykryć plackiem z masą orzechową. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12056/Orzechowy-miodownik