Wykonanie
Kolejny Festiwal Pierniczków . Na początek postanowiłam zmierzyć się z moim ukochanym pierniczkowym przepisem i zrobić piernikową choinkę. Zadanie okazało się nie takie trudne jak myślałam. Do zrobienia choinki potrzebujemy kilku gwiazdek o różnej wielkości i małych kółek (o jedno mniej niż gwiazdek). Upieczone gwiazdki układamy od największej do najmniejszej a
między każdą parę gwiazdek wkładamy kółko. Gwiazdki i kółka łączymy za pomocą lukru. Choinkę dekorujemy według upodobań.
Składniki:50 dag
mąki20 dag
cukru pudru20 dag
miodu12 dag
masła lub
margaryny1
jajko1 dag
sody oczyszczanej2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernikaWykonanie:
Mąkę wymieszać z
sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać
miód z
cukrem i
przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do
mąki. W drugim garnku roztopić
masło i ostudzone wlać do miski z
mąką. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto podzielić na kilka części (ja dzielę na 4). Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki lub zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym
mąką blacie i wycinać kształty. Jeśli schowaliśmy ciasto do zamrażalnika to dobrze na czas wałkowania kolejnych części przełożyć resztę do lodówki, żeby ciasto się nie zmroziło za bardzo. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki schować do puszki i otworzyć na 2 dni przed Świętami, żeby zmiękły./wydrukuj przepis/