Wykonanie
Uwielbiam pieczenie pierniczków. O dziwo nie przeszkadza mi wtedy rozsypana
mąka po podłodze, porozrzucane foremki po całym mieszkaniu, usmarowane od
mąki rękawy bluzek, bluzeczek i bluz. Jedyne czego nie lubię (bo nie umiem) to lukrowanie. Nie mam w cale talentu plastycznego i to doskonale widać. Dlatego w tym roku po raz pierwszy postanowiłam sobie ułatwić sprawę i część pierniczków zrobiłam z witrażykami (według przepisu Dorotuś).Przepis na te pierniczki dostałam od mojej koleżanki Magduski (bardzo Ci Madziu dziękuję ), a Ona zdaje się, że znalazła go tutaj .Oczywiście pierniczki w ramach III Festiwalu Pierniczków oraz Kuchni Świątecznej i Noworocznej
Składniki:50 dag
mąki20 dag
cukru pudru20 dag
miodu12 dag
masła lub
margaryny1
jajko1 dag
sody oczyszczanej2 łyżki stołowe przypraw korzennych do piernikaWykonanie:
Mąkę wymieszać z
sodą, wsypać do miski. W garnku podgrzać
miód z
cukrem i
przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do
mąki. W drugim garnku roztopić
masło i ostudzone wlać do miski z
mąką. Dodać
jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto podzielić na kilka części (ja dzielę na 4). Każdą zawinąć w folię i schować na trochę do lodówki lub zamrażalnika. Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym
mąką blacie i wycinać kształty. Jeśli schowaliśmy ciasto do zamrażalnika to dobrze na czas wałkowania kolejnych części przełożyć resztę do lodówki, żeby ciasto się nie zmroziło za bardzo. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut. Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy). Gotowe, wystudzone pierniczki schować do puszki i otworzyć na 2 dni przed Świętami, żeby zmiękły.Można też w wykrojonych pierniczkach (przed upieczeniem) zrobić dziurkę na sznureczek (dość dużą, bo pierniczki troszkę rosną). Ja robię to pałeczką do
ryżu :)/wydrukuj przepis/
Wersja z witrażykiem:Landrynki rozkruszyć w woreczku wałkiem lub tłuczkiem do
mięsa. W wykrojonych pierniczkach wyciąć otwory i do każdego nasypać dość dużo pokruszonych landrynek (tak z górką). Piec pierniki w temperaturze 150 stopni przez 12 minut. Kiedy wyjmiemy pierniczki można w witrażyku zrobić dziurkę na sznureczek. Trzeba się tylko spieszyć zanim masa landrynkowa nie zastygnie całkiem.