Wykonanie
Pierniczki
składniki* 20 dag
cukru pudru* 20 dag
miodu* 12 dag
masła lub
margaryny* 1
jajo* 50 dag
mąki* 2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej* 2 łyżki przypraw korzennych do piernikaSposób wykonania
Miód podgrzać z
cukrem i
przyprawą, aby był płynny. Ostudzić.
Mąkę przesiać z
sodą na stolnicę, zrobić zagłębienie, wlać
miód, dodać
jajko i miękkie
masło, zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i dołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej
szynie ok.10 min.Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde.
Beata ZEntuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.