ßßß Cookit - przepis na Miodownik z orzechami

Miodownik z orzechami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
jajka 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
masło 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier puder 150 gramów
masło 300 gramów
powidła śliwkowe według uznania
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać masło, cukier puder, jajka, miód oraz sodę. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkować na blasze posmarowanej cienko olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na jasno brązowy kolor. Zdjąć z blachy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Trzecią porcję ciasta rozwałkować na blasze.
Masa orzechowa: w rondlu rozpuścić 100g masła, 100g cukru oraz 2 łyżki miodu, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć.
Tę masę rozłożyć równomiernie na trzecim placku i upiec.
Krem: budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem 150g cukru, wystudzić. Utrzeć miękkie masło, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.
Pozostałe placki posmarować powidłami i kremem, ułożyć jeden na drugim i przykryć plackiem z masą orzechową. Całość przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11827/Miodownik-z-orzechami