Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 14(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
masło 1 kostek
cukier puder 200 gramów
jajka 2 sztuk
miód 2 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek stołowych
orzechy włoskie 300 gramów
cukier 100 gramów
masło 100 gramów
miód 2 łyżek stołowych
budyń śmietankowy 1 sztuk
cukier puder 150 gramów
masło 300 gramów
powidła śliwkowe według uznaniaWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać
masło,
cukier puder,
jajka,
miód oraz
sodę. Wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i włożyć na 30 minut do lodówki. Jedną część rozwałkować na blasze posmarowanej cienko
olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na jasno brązowy kolor. Zdjąć z blachy. W ten sam sposób upiec drugi placek. Trzecią porcję ciasta rozwałkować na blasze.Masa orzechowa: w rondlu rozpuścić 100g
masła, 100g
cukru oraz 2 łyżki
miodu, dodać posiekane
orzechy i chwilę smażyć.Tę masę rozłożyć równomiernie na trzecim placku i upiec.Krem:
budyń ugotować w/g przepisu na opakowaniu z dodatkiem 150g
cukru, wystudzić. Utrzeć miękkie
masło, dodając stopniowo po łyżce zimnego budyniu.Pozostałe placki posmarować powidłami i kremem, ułożyć jeden na drugim i przykryć plackiem z masą
orzechową. Całość przykryć folią i wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: