ßßß
150 g. cukru kryształu1 łyżeczka proszku do pieczeniadżem ok. 200 g.ok. 3 łyżki miodu7 szt orzechów włoskich150 g. masłapotarta skórka z jednej pomarańczy2 łyżki cukru pudru do posypania ciastaWykonanie:Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. W trakcie obierania jabłek umieścić je w zakwaszonej wodzie aby nie ściemniały (może to być woda z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny).Margarynę i cukier utrzeć na puch. Do powstałej masy dawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie pulchna dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.Wyłożyć ciasto na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę.Na cieście ułożyć przygotowane wcześniej jabłka. W wydrążony otwór nałożyć dżem (dowolny) po połówce orzecha włoskiego i nieco miodu.Na każe jabłko położyć listek masła.Włożyć do piekarnika i piec ok 50-60 minut w tem. 180-200 st. CPo upieczeniu posypać cukrem pudrem.