Wykonanie
Grillowane szaszłyki z
kurczaka macerowanego
jogurcie z
oliwą z
przyprawą curry,
chilli i
czosnkiem z dodatkiem
pieczarek,
pomidorków koktajlowych oraz
kiszonych ogórków, to smaczny sposób na prosty obiad lub kolację w plenerze. Mieszanka różnych warzyw posypana
przyprawą ziołową do grilla nadaje szaszłykom oryginalnego smaku.
składniki na 8 szaszłykówpodwójna
pierś z kurczaka4
ogórki kiszone15 średnich
pieczarek20
pomidorków koktajlowych3 łyżki
oliwy z oliwek1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka granulowanego
czosnku1/2 łyżeczki
papryczki chili2 łyżki
ziołowej przyprawy do grilla
sólprzepisDo miski przelewamy
jogurt, dodajemy łyżkę
oliwy z oliwek,
przyprawę curry,
paprykę chili oraz
czosnek, wszystko dokładnie mieszamy.Umytą
pierś z kurczaka kroimy w półtora, dwu centymetrową kostkę, pokrojone
mięso przekładamy do miski i oprószamy szczyptą
soli.
Pierś z kurczaka mieszamy z marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Z umytych
pieczarek odkrawamy nóżki,
ogórki kiszone kroimy w dość grube plastry.Wszystkie składniki oprócz
kurczaka skrapiamy pozostałą
oliwą z oliwek.Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian
kurczaka,
pomidorki koktajlowe, kapelusze
pieczarek oraz
ogórka kiszonego, szaszłyki posypujemy
ziołową przyprawą do grilla a następnie pieczemy na rozgrzanym grillu około 40 minut, często odwracając.