Wykonanie
Specjalnie dla mojego miłośnika kebabów wczoraj był po raz kolejny, tym razem w cienkim cieście ;)Potrzebujemy (4szt.):
mięsko :- 2 małe
piersi z kurczaka,-
oliwa,-
sól,
pieprz,
curry,
papryka słodka,
chili,
sos czosnkowy:- 5 łyżek
jogurtu naturalnego,- 3 - 4 ząbki
czosnku,-
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,dodatkowo:- ok. 10 liści
sałaty masłowej,- 2
pomidory,- 1
ogórek,- 1 duża
cebulka bananowa,- marynowane
papryczki jalapeno,- sos
chili słodko - kwaśny,- folia aluminiowa,- 4 placki tortilli.
Mięso umyć, oczyścić z wszystkich włókien. Pokroić na cienkie plastry (a jeśli plaster jest długi to przekroić na pół). Wrzucić do miski. Dodać
oliwę i
przyprawy i wcierać w
mięso. Odstawić.Przygotować
sos czosnkowy: do filiżanki dać
jogurt, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
przyprawy. Wymieszać. Odstawić.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Ogórka obrać i pokroić w pół plastry.
Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Sałatę umyć i pokroić w cienkie paski.
Mięso usmażyć na patelni. Na patelni grillowej podpiec tortillę. Przełożyć na deskę. Posmarować
sosem czosnkowym i sosem
chili. Położyć garść
sałaty,
ogórka,
pomidora, papryczki (uwaga - pikantne!!),
mięso, potrzepać
cebulką, skropić sosem
chili i
czosnkowym. Zwinąć, od dołu umieszczając folię aluminiową.