Wykonanie
KURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE:Składniki:1
pierś kurczaka1 świeży
ananas lub
ananas z puszkiok. 250 g
pieczarek2 łyżki
oliwy z oliwekpapryka w proszku łagodna
sólMarynata do
kurczaka:1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
kurkumy1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki
chiliWykonanie:Składniki marynaty połączyć.
Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki, posypać
solą, wymieszać z marynatą i włożyć na noc do lodówki lub na min 3 godziny.
Pieczarki przekroić na połówki, posmarować
oliwą i posypać
papryką,
ananasa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Piec w piekarniku w 180°C przez ok. 30 minut, raz odwracając. Można też piec na grillu.ZAPIEKANE
ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI:Składniki na 2 porcje:1/2 kg
ziemniaków4 łyżki
oliwy z oliweksok z jednej
cytryny (można dać mniej do smaku)1 łyżka listków świeżego
rozmarynu lub łyżeczka suszonego6 małych ząbków
czosnkusól i świeżo zmielony
pieprzWykonanie:Piekarnik nagrzać do 200°C.
Ziemniaki obrać i pokroić w małe kawałki. Włożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować przez ok 9 minut, następnie odcedzić. Do naczynia żaroodpornego wlać
oliwę z oliwek,
sok z cytryny, dodać
rozmaryn i
czosnek. Włożyć
ziemniaki, doprawić
sola i
pieprzem i dokładnie wymieszać. Pozostawić na 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub więcej, wszystko zależy od wielkości
ziemniaków, piec do momentu aż będą ładnie zrumienione i miękkie w środku. Od czasu do czasu można przemieszać, starając się aby
czosnek znajdował się na wierzchu
ziemniaków.Pieczone
rozmarynowe ziemniaczki idealnie pasują do
kurczaka i ryb!SMACZNEGO !!!