Najprostsze smakowite danie, serwowane przeze mnie na obiad, gdy nie mam zbyt wiele czasu na kucharzenie, to jajko sadzone z ziemniakami, cebulą i koperkiem. U mnie w domu podawane bez surówki natomiast dodatkiem do niego jest kefir .składniki na 4 porcje4 jajka1 łyżka masłasól50 dag ziemniaków2 łyżki masła2 cebulepęczek koperku1 litr kefiruprzepisRozgrzewamy tłuszcz, wbijamy jajka tak by żółtka się nie rozlały oprószamy solą i smażymy aż się zetną. ( prawidłowo usmażone jajka powinny mieć ścięte białka i półpłynne żółtka ).Ziemniaki obieramy kroimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy dodajemy 2 łyżki masła, posiekany koperek i ugniatamy. Formujemy kulki podajemy z kefirem i jajkiem sadzonym .