ßßß
Składniki na 4 porcje :5 ziemniakówczubata łyżka masłapęczek koperku1 cebula -mała4 jajkasól , pieprz50 ml mlekaszczypta mielonej kolendry1 ząbek czosnku
Cebulkę obieramy i siekamy , po czym rumienimy na patelni na złocisty kolor . Ziemniaki obieramy , kroimy , gotujemy w osolonej wodzie do miękkości , zlewamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę . Dodajemy masło , mleko kolendrę , sól i pieprz oraz wyciśnięty praską czosnek i posiekany koperek oraz smażoną cebulkę . Mieszamy , na gładkie pure . Za pomocą metalowych obręczy formujemy porcje , jeśli nie mamy obręczy można użyć np . płytkich filiżanek . Uformowane pure , układamy na blaszce do pieczenia , na każdej umieszczamy płatki masła i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 C przez około 30 minut . Jajka wybijamy na patelnię do jajek sadzonych i smażymy z obu stron , delikatnie przewracając , tak ,żeby żółtko pozostało płynne . Układamy na wieżyce z pure i podajemy 😉 Smacznego 😉