Można powiedzieć - ile osób przygotowujących serniki tyle przepisów na ten ulubiony deser... Na zimno, pieczone , z bakaliami , na kruchym spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam - ser biały mielony . Tym razem proponuję prosty i smaczny sernik na zimno z truskawkami .składniki na 4 porcje1 kg serka twarogowego o smaku waniliowym1 szklanka cukru pudru50 g żelatyny2 galaretki truskawkowe1 puszkę truskawek1 opakowanie herbatnikówprzepisGalaretkę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu , odstawiamy do wystudzenia .Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki chłodnej przegotowanej wody, odstawiamy na około 20 minut. Następnie żelatynę przekładamy do garnka, dodajemy 2 szklanki gorącej wody, mieszamy i studzimy .Serek o smaku waniliowym wkładamy do naczynia, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami a na to kładziemy masę serową . Sernik wkładamy do lodówki na około pół godziny, aż masa serowa zgęstnieje .Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką .