ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z truskawkami

Sernik na zimno z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ten sernik to takie „must have” albo raczej „must do” na blogu kulinarnym! Bałam się go zrobić, bo wydawało mi się, nie wiem dlaczego, że w jego skład wchodzą surowe jajka, a to nie prawda. Jak tylko się o tym dowiedziałam, wzięłam się za jego przygotowanie, a jest niesłychanie proste, choć czasochłonne. Ale naprawdę warto! Jego smak jest niebiański! Następnym razem zrobię go na kakaowym spodzie
Bo jak już kiedyś pisałam połączenie truskawki+śmietana+czekolada=niebo
Składniki:
paczka herbatników
1/2 paczki masła
1 kg sera do serników
śmietana 30% 350 ml
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
galaretka truskawkowa
ok. 200 g truskawek
1. Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
2. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.
3. Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone herbatniki mieszamy z masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia.
4. W dużej misce ubijamy mikserem śmietaną z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.
5. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy śmietanowo-serowej. Miksujemy.
6. Masę wykładamy na pokruszone herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.
7. Po upływie 2 h rozpuszczamy galaretkę truskawkową we wrzątku – należy dodać nieco mniej wody niż mowa na opakowaniu, aby mieć pewność, że stężeje. Studzimy co jakiś czas mieszając.
8. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy owoce w ćwiartki. Układamy na schłodzonej i stężałej masie serowej.
9. Zalewamy przestudzoną galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://mopswkuchni.net/2012/05/17/sernik-na-zimno-z-truskawkami