Wykonanie
Ten sernik to takie „must have” albo raczej „must do” na blogu kulinarnym! Bałam się go zrobić, bo wydawało mi się, nie wiem dlaczego, że w jego skład wchodzą surowe
jajka, a to nie prawda. Jak tylko się o tym dowiedziałam, wzięłam się za jego przygotowanie, a jest niesłychanie proste, choć czasochłonne. Ale naprawdę warto! Jego smak jest niebiański! Następnym razem zrobię go na
kakaowym spodzieBo jak już kiedyś
pisałam połączenie truskawki+śmietana+czekolada=niebo
Składniki:paczka
herbatników1/2 paczki
masła1 kg
sera do serników
śmietana 30% 350 ml4 łyżki
cukru pudru4 łyżeczki
żelatynygalaretka truskawkowaok. 200 g
truskawek1.
Śmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.2.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia.3.
Herbatniki przekładamy do mocnego foliowego woreczka i miażdżymy przy pomocy drewnianej łyżki. Pokruszone
herbatniki mieszamy z
masłem i wyściełamy nimi dno formy do pieczenia.4. W dużej misce ubijamy mikserem
śmietaną z dodatkiem 4 łyżek
cukru pudru. Dodajemy stopniowo
ser. Miksujemy do gładkiej konsystencji.5.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody, chwilę studzimy i dodajemy do masy
śmietanowo-serowej. Miksujemy.6. Masę wykładamy na pokruszone
herbatniki, wygładzamy i wstawiamy na ok. 3h do lodówki.7. Po upływie 2 h rozpuszczamy
galaretkę truskawkową we wrzątku – należy dodać nieco mniej
wody niż
mowa na opakowaniu, aby
mieć pewność, że stężeje. Studzimy co jakiś czas mieszając.8.
Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy
owoce w ćwiartki. Układamy na schłodzonej i stężałej
masie serowej.9. Zalewamy przestudzoną
galaretką. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Przepis dodaję do akcji: