Wykonanie
Sernik jest smaczny, szybki do wykonania i jak sama nazwa wskazuje nie wymaga pieczenia. Do jego wykonania wykorzystałam ulubione
truskawki, bo warto,
póki jeszcze są w ogrodzie. Zrobienie tego sernika nie pochłania wiele czasu.Jest to więc dobre rozwiązanie dla tych co nie mają cierpliwości do skomplikowanych i czasochłonnych przepisów na coś słodkiego.
Składniki :40 dag
herbatników15 dag
masła40 dag
serka o smaku
waniliowym500 ml
śmietany kremówki1,50 kg
truskawek2
galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku2
galaretki truskawkowe + ½ litra wrzątku5 łyżek
cukru pudrusok z 1
cytrynyWykonanie :
Herbatniki miksujemy z
masłem na jednolitą masę. W razie potrzeby zagniatamy. Wylepiamy nią dno tortownicy o średnicy 28 cm .Schładzamy w lodówce. 50 dag
truskawek miksujemy na "papkę" z
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny, a 30 dag kroimy w talarki o grubości ½ - 1 cm.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku (jeżeli nie rozpuszczą się lekko podgrzewamy stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia). Lekko ciepłą wylewamy do truskawkowej papki stale miksując. Dodajemy porcjami
serek, miksujemy, a na końcu dodajemy porcjami ubitą
śmietanę. Całość miksujemy robotem na najmniejszych obrotach. Połowę tak przygotowanej masy
serowo-truskawkowej wykładamy na przygotowany wcześniej blat
herbatnikowy. Rozkładamy równomiernie pokrojone
truskawki i wykładamy pozostałą masę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do przestudzenia.Gdy masa
serowo-truskawkowa stężeje, układamy ściśle pokrojone na pół pozostałe
truskawki, zalewamy tężejącą
galaretką i schładzamy w lodówce.