Wykonanie
Na upalne dni
truskawkowy sernik prosto z lodówki to jest to ! Możemy go zrobić w jednej dużej formie lub w mniejszych miseczkach. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile .Składniki:4
serki homogenizowane, po 200 g każdy, o smaku
waniliowym100 ml
cukru pudru2
galaretki truskawkowe1,5 łyżki
żelatynytruskawki do przybraniaWykonanie:1
galaretkę i
żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.Drugą
galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, również odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wkładamy
serki i
cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Potem po mału dolewamy tężejącą
galaretkę, nie przestając mieszać.Na dno foremek lub miseczek, w których będziemy robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki
galaretki i układamy jedną
truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż
galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą masę
serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzam foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, wtedy łatwo będzie je wyjąć.