Wykonanie
Po tych wszystkich świętach
pora chyba zlitować się nad żołądkiem. To co?Koniec ze słodyczami?...yyy...u mnie to nie przejdzie. Tak. Jestem uzależniona i muszę przyznać, że nawet z tym nie walczę. Z zadowoleniem jednak znajduję tzw. złote środki a takim właśnie jest sernik na zimno, o którym dziś
mowa:)Nie jest to sezon na
truskawki. Nie na świeże
truskawki ale mrożone? Jak najbardziej.To kolejne ciasto typu "nie wiem kiedy się zrobiło". Na podkład możecie zrobić
biszkopt ale możecie też wybrać wersję ekspresową i poukładać
biszkopty własnoręcznie przyniesione ze sklepu;)Będąc na zakupach pamiętajcie także o tym, że potrzebne będą:250 ml
śmietanki 30%3
serki homogenizowane,
waniliowe2 łyżki
żelatynyopakowanie mrożonych
truskawek2
truskawkowe galeretki2 łyżki
cukrubiszkopty (ale o nich już wspomniałam)Zaczynamy od przygotowania musu i
galaretki (pamiętajcie, że muszą wystygnąć i lekko się ściąćzanim wylejemy je na masę
serowo-
śmietankową.
Truskawki zasypujemy dwiema łyżkami
cukru i zalewamy szklanką
wody. Po pewnym czasie
zrobi nam się kompot ale nie dopuszczamy aby nam się rozgotował, bo
truskawki stracą kolor. Jak tylko
woda zacznie wrzeć wyłączamy i studzimy a następnie blendujemy uzyskując mus. W
między czasie rozpuszczamy
galaretki w szklance
wody i dodajemy do truskawkowej masy. Odstawiamy o co jakiś czas mieszamy sprawdzając czy mikstura zaczyna zastygać (najlepiej schładzać ją wkładając rondelek do zimnej
wody, lub do lodówki).
Teraz czas na masę
serową. Najpierw dwie łyżki
żelatyny rozpuszczamy w 5-6 łyżkach
wody (schładzamy pilnując aby nam nie zastygła a tylko wystygła).
Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do niej
serki waniliowe (jeśli czujecie potrzebę, dodajcie
cukier waniliowy jak dla mnie wystarczy
słodycz zawarta w serkach). Gęstą ale nadal płynną
żelatynę dodajemy do masy i wykładamy ją na wcześniej ułożone
biszkopty. Tortownicę wkładamy do lodówki i już tylko czekamy aż mus z
galaretką nabierze na tyle gęstej konsystencji aby bezpiecznie można było nim przykryć pianę. Nasz sernik zostawiamy w lodówce na 2-3 godziny (najlepiej na noc) aby stężał.A teraz dobrze je schowajcie, bo zniknie zanim przyjdą goście;)