Wykonanie
Jajka prosto z mojego wielkanocnego stołu :)W moim w domu zazwyczaj
jajka faszerowane się nie pojawiają. To znaczy — moja mama faszeruje skorupki
jajek sałatką na bazie
żółtek i
pieczarek. W takiej formie jak na zdjęciu
jaja wjechały na stół po raz drugi w moim życiu. Ale były smaczne, więc mam nadzieję, że w przyszłym roku zrobię podobne.Na razie, jest to jeden z niewielu przepisów na tym blogu, które pochodzą z książki. Dokładniej,
jajka ze
szprotem wzięłam z "Podróży kulinarnych" z kolekcji Rzeczpospolitej. Inspirowane kuchnią rosyjską.Zamieniłam
majonez na
odtłuszczony jogurt grecki. Ale to mój jedyny wkład :)Składniki na 8 porcji:4
jajka ugotowane na twardo (6 minut)2 łyżki
jogurtu greckiego4
wędzone szprotki (bez głowy)świeży
kopereksól,
pieprzJajka przeciąć wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć
żółtko.
Białka odłożyć w bezpieczne miejsce.
Szprotkom odciąć ogony, pozostałą
rybę drobno pokroić i wymieszać z
żółtkami.
Koperek (trochę odłożyć do dekoracji) drobno posiekać, dodać do miski z
rybą. Wszystkie składniki doprawić i utrzeć z
jogurtem. Nie musicie robić tego zbyt dokładnie, wystarczy jeśli składniki się połączą.Z masy uformować coś na kształt pulpeta i nafaszerowań nim
białka. Udekorować
koperkiem.
Jajka,
ryby i
jogurt. To chyba dobre połączenie?Na moim świątecznym
stole królowała w tym roku Rosja. Spodziewajcie się swojskiego jedzenia ;)