Gorgonzola jest kremowym serem idelanie nadającym się na sos. Uwielbiam robić makarony, próbować nowych smaków, eksperymentować. Przed Wamimakaron z gorgonzolą i szpinakiem.Składniki na 3 porcje:400 g makaronu (lub inna ilość, w zależności od apetytu) - ja wzięłam Bavette n. 13 firmy Barilla120 g gorgonzoli200 g śmietany 18%140 g mrożonego szpinakuczosnekoliwasól, pieprzewentualnie orzechy włoskie lub pinioweświeża bazylia do dekoracji! do tego makaronu idealnie pasuje białe wino1) gotujemy wodę na makaron (z łyżeczką soli) i wrzucamy makaron (czas gotowania jest podany na opakowaniu)2) rozgrzewamy oliwę i wrzucamy szpinak (najlepiej przyrządzać według instrukcji na opakowaniu - zwykle jest to około 6 minut + lekko poddusić), wciskamy ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem3) na patelni lub w garnuszku podgrzewamy przez chwilę śmietanę, następnie dodajemy gorgonzolę - mieszamy aż ser się rozpuści4) doprawiamy sos pieprzem5) rozkładamy ugotowany makaron do misek, polewamy sosem, a następnie łyżką nakładamy małe porcje szpinaku6) makaron można posypać włoskimi lub piniowymi orzechami i udekorować bazylią... a potem to już tylko oblizać miskę.