Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 1
jajko- 270g
mąki pszennej- 1 łyżka
octu winnego- 50g
cukru pudru- 115g
masła- 1 łyżka
oliwy- szczypta
soli- 20ml ciepłej
wody*nadzienie- 50g
cukru- 1 płaska łyżeczka
cynamonu- 1/2 szklanki
żurawiny- 3
jabłkaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy (na końcu dopiero dodajemy
wodę), ciasto powinno być miękkie, ale nie klejące.2. Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie, na kształt prostokąta.3.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z
cukrem,
cynamonem i wcześniej zaparzoną
żurawiną. Następnie wykładamy na ciasto, tworząc wałek, który
potem rolujemy, zawijając brzegi do środka.4. Po zrolowaniu strudel najlepiej przełożyć do prostokątnej foremki, by w trakcie pieczenia utrzymał dany kształt.5. Ciasto pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach, gotowy posypujemy
cukrem pudrem.Inspiracja: rustykalnakuchnia