Wykonanie
Ten strudel mnie uwiódł. I M. również.Jest lekki, pełen aromatycznych
jabłek, i do tego przywołuje na myśl austriackie wspomnienia :)Wprawdzie we Wiedniu jeszcze nie byłam, ale te z Salzburga od razu nastrajają mnie pozytywnie, i tylko ma się ochotę na więcej :D.Ciasto jest szybkie i proste w wykonaniu (i do tego bardzo plastyczne!), a przepis na nie znalazłam u Lo .Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na niedzielny deser, to ten wydaje się być idealnym!
Ciasto :225 g
mąki pszennej (dałam typ 550)pół łyżeczki
soli1 roztrzepane
jajko2 łyżki
oliwy5 łyżek letniej
wodyNadzienie
jabłkowe:1 kg
jabłek (użyłam Golden Delicious)40 g
płatków migdałowych50 g
rodzynek nasączonych wcześniej przez noc w 3 łyzkach
rumu (z racji braku
rumu uzyłam w tym celu
amaretto, i nasączałam je kilka godzin, a nie całą noc)1 łyżka startej
skórki cytrynowej1/4 łyżeczki świeżo startej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
cynamonu50-70 g
cukru (dałam 70 g demerary)50 g stopionego
masłaWierzch:łyżka stopionego
masła2 łyżki
płatków migdałowychcukier puderJajko połącz z
mąką,
solą,
wodą i
oliwą. Zagniataj ciasto przez około 8-10 min (ja zagniatałam ręcznie)- ciasto powinno być zwarte i jednolite. Uformuj kulę z ciasta i włóż ją do woreczka, odstaw na godzinę.Nie chowaj ciasta do lodówki!
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, a miąższ zetrzyj na cienkie plasterki. Dodaj
płatki migdałowe,
skórkę cytrynową,
przyprawy,
rodzynki oraz
cukier. Wymieszaj i odstaw.
Po godzinie
leko rozwałkuj ciasto , po czym podłóż pod nie bawełnianą ściereczkę.Dłonie włóż pod spód ciasta i lekko rozciagaj ciasto z każdej strony, aż uzyskasz dosyć duży prostokąt (ok. 40 x 30 cm), a ciasto będzie bardzo cienkie.Posmaruj ciasto roztopionym
masłem, następnie równomiernie rozłóż na nim farsz
jabłkowy.Przy pomocy ściereczki zacznij zwijać ciasto wzdłuż dłuższego
boku. Końce rolady delikatnie
sklej i podwiń pod spód.Ostrożnie przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.Wierzch rolady posmaruj roztopionym
masłem i posyp
płatkami migdałowymi.Strudla wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz przez około 30 minut (powinien być złocisty).Po
lekkiem przestudzeniu posyp go
cukrem pudrem. Podawaj z sosem
waniliowym,
bitą śmietana lub gałką
lodów.