Wykonanie
Składniki:*na kotleciki- 1 mała
cebula- 1 ząbek
czosnku- 2
pieczarki- 1 łyżka
oliwy- 1 puszka z
czerwonej fasoli- 1/2 łyżeczki
chili- 50g
bułki tartej- 1
ogórek konserwowy- 2 łyżki
natki pietruszki- 1
jajko-
sól i
pieprz-
olej do smażenia*na sos- 1/2 puszki
ananasa- 1 łyżka słodkiego sosu
chili- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżka
octu balsamicznegoSposób przygotowania:1.
Cebulę,
czosnek,
pieczarki siekamy i obsmażamy na
oliwie 8-10 min.2. Następnie miksujemy z odsączoną
fasolką,
chili,
bułką tartą, drobno posiekanym
ogórkiem,
natką pietruszki i
jajkiem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron, by zrobiły się brązowe i chrupiące.3. Plastry
ananasa wyjmujemy z puszki, a sok wlewamy na patelnię, dodajemy
chili,
ocet i
cukier. Wrzucamy pokrojone plastry
ananasa i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.4. Gotowe kotleciki podajemy z
ananasowym sosem i ziemniaczanym puree.