Wykonanie
Przepis dość prosty, a pasta bardzo smaczna. Warto ją zrobić, polecam.Tę przygotowała moja Córka, dziękuję :)
Składniki :1 kg dyni Hokkaido lub piżmowej
olejsólponadto:połowa
cebuli, szczypta
soli i
oliwa1 ząbek
czosnkuszczypta
płatków chili3-4 łyżki posiekanej
natki pietruszkioraz2-3 łyżki
oliwy1 i 1/2 łyżki
octu balsamicznego5-6
suszonych pomidorów w
olejusól i czarny mielony
pieprzPrzygotowanie:Pokrojoną na ćwiartki
dynię pozbawić pestek, polać odrobinę
oliwy, posypać
solą i piec w piekarniku nagrzanym do 220*C przez ok.30-40 min- do miękkościUpieczoną
dynię wystudzić i przełożyć do miski
Cebulę i
czosnek drobno pokroićNa
oleju przesmażyć
cebulę przez 1-2 min, do momentu aż zmięknie,
potem dodać
czosnek przesmażyć razem ok.10 sekund, po czym dodać pokrojoną
natkę oraz
chili i smażyć ostatnie 10 sekundDo przestudzonej dyni dodać
ocet,
suszone pomidory,
sól i
pieprz, dokładnie zmiksowaćDodać teraz zawartość patelni tj.
cebule ,
czosnek,
natkę i
płatki- dokładnie wymieszaćDoprawić ewentualnie jeszcze
solą lub
pieprzem, schłodzić.przepis stąd Pasta pyszna, że palce lizać :D