Wykonanie
Składniki:- 3 duże
pieczarki- 1
filet z kurczaka- 1 mała
cebula-
zioła prowansalskie- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 1
jajko-
sól i
pieprz- 2 płaskie łyżki
masła- 1 łyżka
mąki pszennej- 150ml
mlekaSposób przygotowania:1.
Filet z kurczaka nacieramy
solą,
pieprzem i
ziołami, odstawiamy na 10 min. Następnie pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w 180 stopniach (do momentu aż
mięso nie będzie surowe). Gdy ostygnie drobno kroimy.2.
Cebulę siekamy, następnie podsmażamy na 1 łyżce
masła, później dodajemy obrane i pokrojone
pieczarki, dalej smażymy, aż zmiękną, przyprawiamy
solą i
pieprzem.3. Z ciasta wycinamy 18 kółek wielkości szklanki. Sześć kółek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałych wycinamy w środku mniejsze kółka, które zostawiamy, by po upieczeniu zrobić przykrywki.4. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym
jajkiem, następnie na każde układamy kółka z wyciętą dziurką (2 kółka z dziurką na 1 bez), smarując z każdej strony
jajkiem. Na blaszce układamy również wycięte wcześniej okrągłe przykrywki (środki pozostałe po wycięciu z kółek) posmarowane
jajkiem i pieczemy na złoty kolor ok. 15 min. w 180 stopniach.5. W garnku roztapiamy pozostałe
masło, dodajemy
mąkę, przesmażamy, wlewamy
mleko, zagotowujemy, energicznie mieszając, wrzucamy wcześniej przygotowanego
kurczaka i
pieczarki, przyprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy.6. Do upieczonych koszyczków z ciasta nakładamy
mięsno-
pieczarkowy farsz, na wierzch kładziemy przykrywki.