Wykonanie
Składniki:- 1 mała
cebula- 1
jajko- 2 kromki
chleba tostowego- 400g
mięsa mielonego- 5 łyżeczek pesto rosso- 1 duży
pomidor-
oregano- 150g
mozzarelli-
olej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Chleb moczymy w wodzie, następnie go wyciskamy i dodajemy do
mięsa mielonego wraz z pesto,
jajkiem, posiekaną
cebulą,
oregano, przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.2. Wyrabiamy ręką pulpety, smażymy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor.3. Żaroodporne naczynie smarujemy
masłem, na spód kładziemy plasterki
pomidora, na to wykładamy usmażone pulpety. Na każdy pulpet kładziemy plasterek
mozzarelli, na końcu posypujemy
oregano.4. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ok. 15-20 min, aż
ser się rozpuści.