Wykonanie
Czy ktoś z Was próbował już takiej kombinacji??Przyznam, że jest dosyć zaskakująca, ale smaczna. Jeśli macie trochę zbędnej botwiny to spokojnie możecie ją wykorzystać do takiego omletu. Pożywne i zdrowe śniadanie mamy jak znalazł. Jak dla mnie do
jajek świetnie komponowałby się
sos tabasco, który zaostrzyłby smak
jajek, ale to może następnym razem. Omlet świetnie smakuje z chrupiącą
bagietką lub
pieczywem czosnkowym.Składniki:-4-5
jajek-pęczek botwiny-2 średnie
pomidory-1
cebula-
ser cheddar do posypania-
sól,
pieprz,
oreganoSposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę
pomidory i smażymy aż zmiękną. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano. Dodajemy pokrojoną botwinę i smażymy przez chwilę.Przekładamy na osobny talerz i na tą samą patelnie wlewamy rozbełtane i przyprawione
solą i
pieprzem jajka. Smażymy omlet. Gdy jest gotowy kładziemy na wierzch podsmażone
pomidory z botwiną. Najlepiej je trochę odsączyć z
wody aby nie zrobiła nam się papka z omletu. Na wierzch sypiemy
starty ser i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Gdy
ser się stopi nasz omlet jest gotowy do jedzenia.