Wykonanie
Składniki:- 550g
mąki pszennej- 7g
suszonych drożdży- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
soli- 350ml letniej
wody- 2 łyżki
oliwy z oliwek (użyłam
Oliwa z oliwek extra vergine Pietro Coricelli http://www.hurtownia-oliwy.pl/)*dodatkowo-
zielone oliwki (użyłam firmy JOLCA http://www.hurtownia-oliwy.pl/)-
zioła prowansalskie-
oliwa z oliwekSposób przygotowania:1. W misce mieszamy kilka łyżek
mąki z
drożdżami,
cukrem i taką ilością
wody, aby powstała konsystencja gęstej
śmietany, pozostawiamy w ciepłym miejscu, aby masa podwoiła swoją objętość.2. Następnie dodajemy pozostałą
mąkę i
wodę,
sól oraz
oliwę, wyrabiamy ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać odrobinę
mąki) i ostawiamy ponownie do wyrośnięcia, na ok. 30 min.3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, każdą delikatnie rozwałkowujemy, na kształt małych
chlebków, układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką. Każdy chlebek nacinamy, smarujemy
oliwą, układamy
oliwki pokrojone w plasterki, posypujemy
ziołami.4. Pieczemy na złoty kolor w temp. 220 stopniach, ok. 15-20 min. Najlepiej smakują podane z
oliwą z oliwek.Inspiracja:FeeriaSmaków