ßßß Cookit - przepis na Focaccia

Focaccia

nazwa

Wykonanie

Dziś postanowiłam przygotować znany zapewne wszystkim, pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z oliwą i octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego chleba, jedynie z dodatkiem rozmarynu. Była pyszna i z pewnością będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np. cebulką lub oliwkami.
Składniki :
350g mąki pszennej
250ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
7g suszonych drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
odrobina oliwy do posmarowania
rozmaryn po posypania na wierzchu
gruba sól
Przygotowanie :
Do dużej miśki przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać, następnie wsypać drożdże, dodać wodę i oliwę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nastepnie wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę i włożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Blachę wylać oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie po blasze, posmarować oliwą wymieszaną z niewielką ilością wody i posiekanym rozmarynem, poprószyć gruboziarnistą solą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż chlebek będzie z wierzchu rumiany.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/focaccia.html