Wykonanie
Dziś postanowiłam przygotować znany zapewne wszystkim, pyszny, włoski chlebek - focaccię. Udała mi się wyśmienicie i była wspaniałą bazą do kanapeczek na śniadanie, a także do zjedzenia z
oliwą i
octem balsamicznym. Zrobiłam podstawową wersję tego
chleba, jedynie z dodatkiem
rozmarynu. Była pyszna i z pewnością
będę ją robić częściej, być może z innymi dodatkami np.
cebulką lub
oliwkami.
Składniki :350g
mąki pszennej250ml letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek7g
suszonych drożdży0,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruodrobina
oliwy do posmarowania
rozmaryn po posypania na wierzchugruba
sólPrzygotowanie :Do dużej
miśki przesiać
mąkę, dodać
sól i wymieszać, następnie wsypać
drożdże, dodać
wodę i
oliwę i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Nastepnie wyrabiać przez około 5 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Uformować kulę i włożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do czasu aż podwoi swoją objętość.Blachę wylać
oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie po blasze, posmarować
oliwą wymieszaną z niewielką ilością
wody i posiekanym
rozmarynem, poprószyć gruboziarnistą
solą.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż chlebek będzie z wierzchu rumiany.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce.
Smacznego !