ßßß Cookit - przepis na Łosoś na szpinaku

Łosoś na szpinaku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 500g łososia norweskiego bez skóry i ości
- 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 400g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
- 100g sera lazur
- 200ml śmietany 30%
- oliwa
Sposób przygotowania:
1. Łososia kroimy na filety, każdy nacieramy pieprzem, solą i pozostawiamy na ok. 15 min.
2. Na łyżce oleju z pomidorów, podsmażamy wyciśnięty czosnek, następnie dodajemy szpinak, gdy zmięknie wrzucamy pokrojone pomidory, chwilę jeszcze gotujemy.
3. Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy pokrojony ser, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
4. Łososia smażymy na złoty kolor na oliwie, uważać by go mocno nie wysuszyć.
5. Szpinak wykładamy na talerze, następnie łososia, polewamy serowym sosem. Danie idealnie pasuje podane z dzikim ryżem.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/11/osos-na-szpinaku.html