Wykonanie
Składniki:- 500g
łososia norweskiego bez skóry i ości- 1 mały słoiczek
suszonych pomidorów w
oleju- 2 ząbki
czosnku- 400g
świeżego szpinaku-
sól i
pieprz- 100g
sera lazur- 200ml
śmietany 30%-
oliwaSposób przygotowania:1.
Łososia kroimy na filety, każdy nacieramy
pieprzem,
solą i pozostawiamy na ok. 15 min.2. Na łyżce
oleju z
pomidorów, podsmażamy wyciśnięty
czosnek, następnie dodajemy
szpinak, gdy zmięknie wrzucamy pokrojone
pomidory, chwilę jeszcze gotujemy.3.
Śmietanę wlewamy do rondla, dodajemy pokrojony
ser, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i gotujemy, aż sos zgęstnieje.4.
Łososia smażymy na złoty kolor na
oliwie, uważać by go mocno nie wysuszyć.5.
Szpinak wykładamy na talerze, następnie
łososia, polewamy
serowym sosem. Danie idealnie pasuje podane z dzikim
ryżem.