Wykonanie
ok. 1 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej
ciecierzycy (ja dałam całą puszkę konserwowej)2 łyżeczki tahini (pasta sezamowa)*sok z 1/2
cytrynysól,
pieprz1/4-1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski) (w zależności od upodobań, można też pominąć)2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskękilka łyżeczek
oleju dla uzyskania "papkowatej" konsystencji3-4 kawałki
suszonych pomidorów z zalewy z
oliwy (do drugiego hummusu)Wszystkie składniki zmielić ze sobą za pomocą blendera na gładkie
pure. Doprawić. Podzielić na dwie części. Do drugiej dodać
pomidory i ponownie zmiksować. Schłodzić. Doskonale smakuje jako pasta na
chleb* domowe tahini:sporą garść ziaren
sezamu uprażyć na suchej patelni, następnie zmielić je z niewielkim dodatkiem
oliwy do momentu uzyskania konsystencji pasty.Smacznego :)
Źródło: nie potrafię dzisiaj go odnaleźć. Przepis znalazłam jakiś czas temu w internecie... Jeśli ktoś wie jakie mam podać źródło i zechce mi je przesłać to bardzo proszę o info :)