Wykonanie
Dzisiejszego posta zacznę od cytatu Richarda Bach'a, który utkwił mi w pamięci:"Więź,która zespala prawdziwą rodzinę to nie więzy
krwi, ale szacunek i radość wnoszone nawzajem do swojego życia"To danie robiłam na szybciutko a wyszło naprawdę rewelacyjnie. Jest pyszne i zdrowe. Najemy się nim, a nie pójdzie nam w biodra. Jest bardzo aromatyczne ze względu na świeże
zioła.
Cytryna,którą wyciśniemy dopiero podczas jedzenia nada potrawie bardziej wyrazistego posmaku, a kawałki
pomidorów, które będziemy dojadać co któryś kęs dodadzą świeżości. Odrobina
sera oraz
makaron razowy w połączeniu ze
szparagami dodadzą nam energii i zapewnią uczucie sytości.
Oliwa z oliwek wszystko scali i dostarczy nam kwasów Omega,
czosnek zadziała antybakteryjnie, a
tymianek spowoduje iż pokochamy zapachy kuchni. Danie idealne dla wegetarian, osób na diecie i makaroniarzy;).
Składniki:
3 ząbki
czosnkupęczek
szparag białych2
suszone pomidory1 łyżka
oleju z
suszonych pomidorów5 gałązek
tymianku8
pieczarek średniej wielkości
sól,
pieprz do smaku
oliwa z oliwekpropozycja: podajemy ze świeżym
pomidorem, odrobina
sera mozzarella i ćwiartką
cytrynyPrzygotowanie:I Wstawiamy
wodę (na
makaron) i zanim
makaron się ugotuje sos będzie gotowy;) pamiętajmy,iż osolona
woda dłużej się gotuje, a dodawanie tłuszczu w przypadku tego
sosu jest zbędne.II Obrane
szparagi kroimy na 2-3 części. Ja miałam dość cienkie
szparagi.
Pieczarki kroimy w kostkę. Podobnie
suszone pomidory. Szykujemy sobie świeży
pomidor,
cytrynę oraz odrobinę
seraIII Na dość głębokiej patelni wylewamy odrobinę
oleju z
suszonych pomidorów, co nada potrawie dodatkowego posmaczku i podsmażamy
pieczarki ze
szparagami- przyprawiamy je
solą i
pieprzem, gdy odrobinę zmiękną dodajemy drobno pokrojone
suszone pomidory, 3 posiekane gałązki
tymianku oraz odrobinę
wody. ok 2 łyżek.IV
Szparagi stają się jędrne, więc dodajemy ok 3 łyżek
oliwy z oliwek, ząbki
czosnku przyciśnięte przez prasę, pozostały
tymianek.V Następnie dodajemy
makaron. Dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. W razie potrzeby dosalamy i dodajemy
pieprzu.VI Gotowe! Podajemy z przygotowanymi wcześniej składnikami. Wybieramy opcje,która będzie dla nas najlepsza - bez problemu możemy zrezygnować z
sera;)Fajną alternatywa byłyby
zielone szparagi, których nie musimy obierać. Nadałyby potrawie także więcej żywych kolorów.