ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka ze szpinakiem i gorgonzolą

Filet z kurczaka ze szpinakiem i gorgonzolą

nazwa

Wykonanie

Po weekendowym złym humorze nie ma już śladu :-) dzisiejszy dzień zdecydowanie dodał mi skrzydeł :-) Z drugiej strony to coraz częściej stwierdzam, że chyba jednak mam gdzieś tam tzw. "dobrego ducha"... twardo stąpającego po ziemi... ;-)
Szpinak i gorgonzola to połączenie idealne i bardzo często stosuję je do makaronu. W prezentowanej dziś wersji poszłam krok dalej i połączyłam znany sos z kurczakiem. Efekt fantastyczny! I choć rozgrzewająca się gorgonzola nie ma najładniejszego zapachu to smak jest niesamowity!
SKŁADNIKI
1 duży podwójny filet z kurczaka
150 g świeżego szpinaku
200 g gorgonzoli
200 ml śmietanki 30%
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
pieprz, sól
Fileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki. Szpinak płuczemy, odcinamy z listków ogonki, a same listki kroimy w cienkie paski. Czosnek przeciskamy przez praskę. Gorgonzolę dzielimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i krótko smażymy (nie pozwólcie by zbrązowiał, bo będzie gorzki). Dodajemy szpinak i dusimy go do czasu, aż zmniejszy objętość o połowę, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut. Następnie dodajemy ser, mieszamy i czekamy aż zacznie się rozpuszczać; doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Na suchej rozgrzanej patelni układamy kawałki kurczaka i przekładając je na kolejne strony czekamy aż z każdej mięso się zetnie (stanie się białe). Zalewamy mięso sosem i całość dusimy pod przykryciem 30 - 40 minut (to zależy od grubości kawałków mięsa, musicie sprawdzać czy już są miękkie); od czasu do czasu mieszamy. Tak przygotowane mięso doskonale komponuje się z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/02/filet-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i.html