Wykonanie
Po weekendowym złym humorze nie ma już śladu :-) dzisiejszy dzień zdecydowanie dodał mi skrzydeł :-) Z drugiej strony to coraz częściej stwierdzam, że chyba jednak mam gdzieś tam tzw. "dobrego ducha"... twardo stąpającego po ziemi... ;-)
Szpinak i gorgonzola to połączenie idealne i bardzo często stosuję je do
makaronu. W prezentowanej dziś wersji poszłam krok dalej i połączyłam znany sos z
kurczakiem. Efekt fantastyczny! I choć rozgrzewająca się gorgonzola nie ma najładniejszego zapachu to smak jest niesamowity!
SKŁADNIKI1 duży podwójny
filet z kurczaka150 g
świeżego szpinaku200 g gorgonzoli200 ml
śmietanki 30%4 ząbki
czosnku2 łyżki
olejupieprz,
sólFileta myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne kawałki.
Szpinak płuczemy, odcinamy z listków ogonki, a same listki kroimy w cienkie paski.
Czosnek przeciskamy przez praskę. Gorgonzolę dzielimy na małe kawałki. W rondlu rozgrzewamy
olej, wrzucamy
czosnek i krótko smażymy (nie pozwólcie by zbrązowiał, bo będzie gorzki). Dodajemy
szpinak i dusimy go do czasu, aż zmniejszy objętość o połowę, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy
śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut. Następnie dodajemy
ser, mieszamy i czekamy aż zacznie się rozpuszczać; doprawiamy
pieprzem i ewentualnie
solą. Na suchej rozgrzanej patelni układamy kawałki
kurczaka i przekładając je na kolejne strony czekamy aż z każdej
mięso się zetnie (stanie się białe). Zalewamy
mięso sosem i całość dusimy pod przykryciem 30 - 40 minut (to zależy od grubości kawałków
mięsa, musicie sprawdzać czy już są miękkie); od czasu do czasu mieszamy. Tak przygotowane
mięso doskonale komponuje się z
makaronem lub gotowanymi
ziemniakami.