ßßß Cookit - przepis na Tradycyjna sałatka pieczarkowa w odchudzonej wersji

Tradycyjna sałatka pieczarkowa w odchudzonej wersji

nazwa

Wykonanie

Też macie takie momenty na rodzinnych spotkaniach, że skosztowaliście już wszystkiego ze stołu i na wszelkiego rodzaju ciasta, a tym bardziej wytrawne danie nie możecie patrzeć choćby nie wiem jak były pyszne? Albo po prostu dbacie o figurę i nie chcecie nakładać nic więcej? Tymczasem pusty talerz z minuty na minute wzbudza coraz większą podejrzliwość reszty towarzystwa, aż w końcu zaniepokojone ciocie pytają czy aby na pewno z naszym samopoczuciem wszystko ok, a może coś podać ze stołu? Hmm... ewentualnie jeszcze jakąś lekką sałakę.... Problem w tym, że te sałatki najczęściej wcale takie lekkie nie są. Osobiście uwielbiam pieczarkową, dość często goszczącą na stołach jednak zwykle jest to wersja "majonez z dodatkami", niż na odwrót. Dlatego wprowadziłam pewne modyfikacje i gdy kolejna rodzinna impreza odbywała się u nas, postawiłam ja na stole słowem nie wspominając że ja ją robiłam, ani że jest odchudzona. A wszystkim smakowała ;) `Od tej pory podaję ja zawsze- nie dość że pyszna, to służy dodatkowo za "lekką deskę ratunku" ;D
Składniki( na 2 średniej wielkości miski):
-1 kg pieczarek( ok.850 g obranych)
-6 jajek
-200 g kukurydzy z puszki
-200 g groszku z puszki
Sos:
-250 g gęstego serka( u mnie 2 "Menu B" naturalne)
-100 g jogurtu naturalnego
-2 łyżki majonezu
-80 g musztardy
-sól, pieprz i czosnek( ilość zależy od preferencji)
Wszystkie składniki sosu mieszamy, dodajemy ugotowane pieczarki i jajka oraz odsączony groszek i kukurydzę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/07/tradycyjna-saatka-pieczarkowa-w.html