Wykonanie
Małe, urocze, specjalnie dla Mamy w d niu Jej święta. Myślę, że taki bukiecik ma większą wartość niż kupny prezent, choć miał być tylko dodatkiem ;) Teraz bukiecik musi przetrwać ponad 1h w pociągu, bo w tajemnicy przed Rodzicielką
jadę do domu :) Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom. A szczególnie mojej :*Pomysł na bukiecik zaczerpnęłam od Aloiram, ale przepis pierwotnie pochodzi od Mani .
RÓŻYCZKI DLA MAMYskładniki:- 40 dkg
mąki tortowej- 30 dkg
masła- 5
żółtek- 10 dkg
cukru pudru- 1 op
cukru waniliowego- szczypta
soli-
marmolada różanaPrzesiać
mąkę, dodać
sól,
masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać puder,
cukier waniliowy, posiekać nożem, dodać
żółtka i wyrobić ciasto, owinąć je w folię i włożyć do lodowki na 1 godzinę.Rozwałkować ciasto na 3-4 mm (ja to robiłam partiami, bo nie mam wielkiej stolnicy) i wykrawać kółka szklanką lub kieliszkiem, w zależności jakiej wielkości chcemy
ciastka. Na 2 różyczki potrzeba 5 krążków. Należy je ułożyć w rządku nachodzące na siebie brzegami, a łączenia smarować
białkiem. Wzdłuż krążków nałożyć
marmoladę. (KLIK)Zwinąć luźno w rulonik i przekroić na pół - tak powstają 2 różyczki. (KLIK)Ułożyć je
płatkami do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można rozchylić
płatki ręcznie, ewentualnie posmarować brzegi
żółtkiem.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika, odwrócić i powbijać wykałaczki zanim
ciastka ostygną i zrobią się twarde i bardzo kruche.Z jednej części ciasta można powycinać listki do bukietu. Najlepiej jeszcze przed pieczeniem wbić w nie wykałaczki (ja zapomniałam i później przyklejałam na
lukier). Piec kilka minut.Jeżeli brzegi różyczek nie są posmarowane
żółtkiem, można je ozdobić lukrem (
cukier puder +
sok z cytryny).Na dnie małej doniczki jest gąbka (u mnie zwykła, ale może być do sztucznych kwiatów, łatwiej się w nią wbija wykałaczki) przykryta czymś, co znalazłam w kwiaciarni ;)
a taką niespodziankę znalazła dzisiaj rano na
stole Mama Phk :)
soli-
białko do posmarowania