Wykonanie
Przedstawiam Wam dzisiaj smaczny pomysł na "coś słodkiego do
kawy",który przygotujecie szybko, a efektem zachwycicie wszystkich, których poczęstujecie(hmm... sąsiedzi zwabieni zapachem może też przyjdą... ;-) ).Pyszne, kruche rogaliki z
marmoladą różaną.Zróbcie je koniecznie - to nie takie trudne! :-)
Potrzebujemy (na około 40 sztuk):2 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru pudruopakowanie
cukru waniliowego (można pominąć)1 kostka zimnego
masła2
żółtka1 dużą łyżkę gęstej
śmietany 18%szczyptę
solibiałko do posmarowania rogalików
marmoladę różaną (lub inną ulubioną)Krok po kroku:Do miski przesiewamy
mąkę i
cukier puder. Dodajemy
cukier waniliowy, pokrojone w mniejsze kawałki zimne
masło,
śmietanę,
żółtka oraz
sól. Szybko zagniatamy ciasto.Ciasto przechowujemy w lodówce przez co najmniej godzinę.Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i wycinamy z niego duże koło (im większe koło, tym większe rogaliki).Koło dzielimy nożem na 8 części - trójkątów. Na każdy trójkąt układamy po łyżeczce
marmolady i zawijamy od szerszego końca do środka.Rogaliki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym
białkiem.Pieczemy w 190 ºC przez 15-20 minut do zezłocenia.Posypujemy
cukrem pudrem, oblewamy lukrem lub wcinamy bez dodatków!Smacznego! :-)