Wykonanie
Przeglądając gazetkę Przepisy czytelników mój wzrok przykuły fantastyczne
ciasteczka w kształcie róż. Moja córka koniecznie chciała abym je upiekła, więc zabrałam się za zrobienie ciasta a później z jej pomocą
ciasteczka powstały błyskawicznie. Bardzo szybko też zniknęły więc chyba muszę czynność powtórzyć jeszcze raz aby znów skosztować tych słodkich wypieków.
400 g
mąki kostka
masła 4-5
żółtek 1
białko 80 g
cukru pudru szczypta
soli marmoladapół łyżeczki
proszku do pieczeniaewentualnie trochę kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy:
masło,
żółtka,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
sól. Składniki szybko zagniatamy na jednolitą masę. Następnie rozwałkowujemy na płaty o grubości ok. 3 mm . 5 krążków ciasta układamy w szeregu jeden obok drugiego tak, by ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Miejsca łączeń smarujemy
białkiem za pomocą pędzelka. Wzdłuż zachodzących na siebie kółek nakładamy
marmoladę. Zwijamy w rulon, a następnie przecinamy na pół (powstaną 2 różyczki). W ten sam sposób przygotowujemy
ciastka z reszty ciasta. Różyczki przekładamy na blachę pieczemy ok 15 minut.Smacznego!