ßßß
składniki:- 40 dag makaronu (kolanka)- sól, oliwa- 1 cebula- 2 łyżki masła- 2 łyżki mąki- 400 ml mleka (1,5%)- 20 dag startego sera gouda- 4 parówki drobiowe z serem- 50g startego parmezanu- 2 łyżki bułki tartej- sól, pieprz- tłuszcz do formyPiekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką oliwy ugotować makaron.W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić masło i zeszklić cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić.Odlać ugotowany makaron i wymieszać go z sosem. Dodać parówki pokrojone w plasterki. Połowę parmezanu wymieszać z makaronem. Doprawić solą i pieprzem.Masą napełnić formę i posypać resztą sera i bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.zdjęcie upieczonego sera i bułki na zapiekance [telefonem :/]
zdjęcie zapiekanki na talerzu [telefonem :/]
Uwagi:W oryginale jeszcze jest natka pietruszki wymieszana z parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi pietruszkę, więc obyło się bez niej.