Wykonanie
Obiad wybrał Młodszy Brat. Niestety, efekt wcale mu się nie podobał i ostatecznie nie zjadł. Moje zdjęcia są kiepskie, chociaż efekt był równie apetyczny co na pierwszym zdjęciu.
składniki:- 40 dag
makaronu (kolanka)-
sól,
oliwa- 1
cebula- 2 łyżki
masła- 2 łyżki
mąki- 400 ml
mleka (1,5%)- 20 dag
startego sera gouda- 4
parówki drobiowe z
serem- 50g startego
parmezanu- 2 łyżki
bułki tartej-
sól,
pieprz- tłuszcz do formyPiekarnik rozgrzać do 220°C. Formę do zapiekanek nasmarować tłuszczem. W osolonej wodzie z łyżką
oliwy ugotować
makaron.W tym czasie obrać
cebulę i pokroić ją w talarki. W rondelku stopić
masło i zeszklić
cebulę, dusząc ją ok 3 minuty. Dodać
mąkę i smażyć tak długo, aż całość zarumieni się na złoty kolor. Wówczas dodać
mleko i mieszając, gotować ok. 5 minut, dopóki sos nie zacznie gęstnieć. Dodać goudę i podgrzewać, aż
ser się stopi. Zdjąć z ognia i odstawić.Odlać ugotowany
makaron i wymieszać go z sosem. Dodać
parówki pokrojone w plasterki. Połowę
parmezanu wymieszać z
makaronem. Doprawić
solą i
pieprzem.Masą napełnić formę i posypać resztą
sera i
bułką tartą. Wstawić na 10-15 minut do gorącego piekarnika.zdjęcie upieczonego
sera i
bułki na zapiekance [telefonem :/]
zdjęcie zapiekanki na talerzu [telefonem :/]
Uwagi:W oryginale jeszcze jest
natka pietruszki wymieszana z
parmezanem, czyli połowa do mieszanki makaronowej, połowa na wierzch. U mnie w domu tylko Mama lubi
pietruszkę, więc obyło się bez niej.