Wykonanie
Na przepis ten trafiłam oglądając program Gastronomia Ekonomia . Ponieważ w kuchni nie za bardzo mi po drodze do ekonomii postanowiłam chociaż raz na jakiś czas spróbować zrobić coś z rzeczy, które mam w domu. Często bywa tak, ze dałoby się zrobić obiad z tego co jest, ale widząc gdzieś jakiś przepis, nie myślę długo i robię listę zakupów. Do tego przepisu musiałam dokupić tylko
ser... ;)Zapiekanka prosta w przygotowaniu, prawie bez wydatków, a mąż wielbiciel
tuńczyka i
makaronu, zadowolony -czegóż więcej chcieć? ;)
Składniki:30g niesolonego
masła1/2 łyżeczki
kminku (dałam mielony, bo nie lubię tego w nasionach)30 g
mąki500 ml tłustego
mleka (3,2%)100g kremowego
sera (u mnie Philadelphia)
sólświeżo mielony
pieprz1/2 posiekanej
cebuli (u mnie czerwonej)puszka
tuńczyka (130 g); odsączonego i rozdrobnionego160 g
makaronu macaroni lub innego drobnego
makaronu60 - 80 g
bułki tartej (ja użyłam ok 30 g)6 - 8 filecików
anchoisUgotuj
makaron al dente.W garnku rozpuść
masło, dodaj do niego
kminek i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Połącz z
mąką na gładką masę.
Mieszaj jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodawaj partiami
mleko dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całego
mleka mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wmieszaj
ser. Dopraw
solą i
pieprzem. Dodaj
cebulę,
tuńczyka.
Połącz z
makaronem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp
bułką tartą, a z filecików
anchois ułóż krzyż z norweskiej flagi.
Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.