ßßß Cookit - przepis na Norweska Zapiekanka

Norweska Zapiekanka

nazwa

Wykonanie

Na przepis ten trafiłam oglądając program Gastronomia Ekonomia . Ponieważ w kuchni nie za bardzo mi po drodze do ekonomii postanowiłam chociaż raz na jakiś czas spróbować zrobić coś z rzeczy, które mam w domu. Często bywa tak, ze dałoby się zrobić obiad z tego co jest, ale widząc gdzieś jakiś przepis, nie myślę długo i robię listę zakupów. Do tego przepisu musiałam dokupić tylko ser... ;)
Zapiekanka prosta w przygotowaniu, prawie bez wydatków, a mąż wielbiciel tuńczyka i makaronu, zadowolony -czegóż więcej chcieć? ;)
Składniki:
30g niesolonego masła
1/2 łyżeczki kminku (dałam mielony, bo nie lubię tego w nasionach)
30 g mąki
500 ml tłustego mleka (3,2%)
100g kremowego sera (u mnie Philadelphia)
sól
świeżo mielony pieprz
1/2 posiekanej cebuli (u mnie czerwonej)
puszka tuńczyka (130 g); odsączonego i rozdrobnionego
160 g makaronu macaroni lub innego drobnego makaronu
60 - 80 g bułki tartej (ja użyłam ok 30 g)
6 - 8 filecików anchois
Ugotuj makaron al dente.
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego kminek i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Połącz z mąką na gładką masę.
Mieszaj jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodawaj partiami mleko dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wmieszaj ser. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka.
Połącz z makaronem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp bułką tartą, a z filecików anchois ułóż krzyż z norweskiej flagi.
Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/09/norweska-zapiekanka.html