ßßß
Składniki:30g niesolonego masła1/2 łyżeczki kminku (dałam mielony, bo nie lubię tego w nasionach)30 g mąki500 ml tłustego mleka (3,2%)100g kremowego sera (u mnie Philadelphia)sólświeżo mielony pieprz1/2 posiekanej cebuli (u mnie czerwonej)puszka tuńczyka (130 g); odsączonego i rozdrobnionego160 g makaronu macaroni lub innego drobnego makaronu60 - 80 g bułki tartej (ja użyłam ok 30 g)6 - 8 filecików anchoisUgotuj makaron al dente.W garnku rozpuść masło, dodaj do niego kminek i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Połącz z mąką na gładką masę.
Mieszaj jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodawaj partiami mleko dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wmieszaj ser. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka.
Połącz z makaronem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp bułką tartą, a z filecików anchois ułóż krzyż z norweskiej flagi.
Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.