Wykonanie
Klasyczna zapiekanka z
makaronem i
serem, czyli tak zwany mac &cheese to zapiekanka, którą bardzo często robię. Uwielbiam
sery wszelakiego rodzaju a w tej zapiekance ich nie brakuje. Ostatnio jestem zachwycona duńskim tøløse, długo
dojrzewającym serem i bardzo kremowym. Oczywiście, że użyłam go do zapiekanki makaronowej.
Sos pomidorowy i
sery to nieodzowne składniki do każdej zapiekanki, niekoniecznie makaronowej. Wykorzystuję je do zapiekania
oberżyny,
cukinii czy
ziemniaków.Zapiekanka makaronowa to bardzo praktyczne i syte danie. Polecam na szybki obiad lub z lampką
wina na kolację.
Oto przepisZapiekanka z
makaronem i
seremSkładniki:1 porcja
sosu pomidorowego300 ml
mleka100 g żółtego, kremowgo
sera200 g
serka, typu philadephia200 ml startego
parmezanu½ łyżeczki startej gałki muszkatalowej½ łyżeczki
pieprzu2 łyżki
tartej bułkisol do smaku200 g
makaronu, waga sucha20 g
masłaWykonanie:Przyrządź
pomidorowy sos według przepisu. Ja nie zmiksowałam sosu tym razem.
Mleko wraz z
żółtym serem i
twarożkiem podgrzewaj dopóki
sery się nie rozpuszczą. Dopraw sos
serowy solą,
pieprzem i utartą gałką.Ugotuj
makaron al dente i wymieszaj z sosem
serowym.Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wysmaruj tłuszczem. Wylej na dno foremki
sos pomidorowy, a
potem makaron. Całość posyp
parmezanem wymieszanym z
tartą bułką. Posyp wiórkami
masła i zapiecz zapiekankę na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.Polecane przepisyTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuOrientalne lasagneSzybki obiad zapiekanka z
kiełbasą