ßßß
Klasyczna zapiekanka z makaronem i serem, czyli tak zwany mac &cheese to zapiekanka, którą bardzo często robię. Uwielbiam sery wszelakiego rodzaju a w tej zapiekance ich nie brakuje. Ostatnio jestem zachwycona duńskim tøløse, długo dojrzewającym serem i bardzo kremowym. Oczywiście, że użyłam go do zapiekanki makaronowej.Sos pomidorowy i sery to nieodzowne składniki do każdej zapiekanki, niekoniecznie makaronowej. Wykorzystuję je do zapiekania oberżyny, cukinii czy ziemniaków.Zapiekanka makaronowa to bardzo praktyczne i syte danie. Polecam na szybki obiad lub z lampką wina na kolację.
Oto przepisZapiekanka z makaronem i seremSkładniki:1 porcja sosu pomidorowego300 ml mleka100 g żółtego, kremowgo sera200 g serka, typu philadephia200 ml startego parmezanu½ łyżeczki startej gałki muszkatalowej½ łyżeczki pieprzu2 łyżki tartej bułkisol do smaku200 g makaronu, waga sucha20 g masłaWykonanie:Przyrządź pomidorowy sos według przepisu. Ja nie zmiksowałam sosu tym razem.Mleko wraz z żółtym serem i twarożkiem podgrzewaj dopóki sery się nie rozpuszczą. Dopraw sos serowy solą, pieprzem i utartą gałką.Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem serowym.Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wysmaruj tłuszczem. Wylej na dno foremki sos pomidorowy, a potem makaron. Całość posyp parmezanem wymieszanym z tartą bułką. Posyp wiórkami masła i zapiecz zapiekankę na 200ºC (termoobieg) przez 20 minut.Polecane przepisyTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniuTaco zapiekanka z warzyw i pęczakuOrientalne lasagneSzybki obiad zapiekanka z kiełbasą