Składniki4 porcje:sos pomidorowy, np. z tego przepisu1 świeży pomidor125 g (1 kulka mozzarelli)150 g makaronu cellentani (zakręcone rurki)1 łyżka masłabazylia - do podaniaSos serowy:125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone40 g drobno startego parmezanu100 ml mlekapo 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarponeDo posypania:2 łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów4 łyżki tartego parmezanuPrzygotowanieUgotować sos pomidorowy, można to zrobić wcześniej. Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.