ßßß
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minut
Makaron z serem - zapiekanka mac and cheesePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutSkładnikiSos pomidorowy500 g passaty pomidorowej1 łyżeczka cukru2 ząbki czonku(wyciśnięte)1 łyżeczka soli(do smaku)1 łyżeczka milonej papryki(słodka/ostra - do smaku)1 łyżeczka oregano1 łyżeczka bazyliSos serowy125 g serka mascarpone(lub śmietany 22%)50 g parmezanu(startego)100 ml mleka(najlepiej 3,2%)1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżki soliInne150 g makaronu125 g mozzarelli(lub goudy)1 szt. pomidora(lub 4 szt. koktajlowych)4 łyżki parmezanu(tartego)Porcje: porcjeSposób przygotowaniaSos pomidorowySkładniki na sos pomidorowy wrzucamy do garnka i gotujemy do wrzenia ciągle mieszając.Ilość przypraw jest podana orientacyjnie. Przyprawiamy do smaku wg uznania. Gotowy gorący sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego (wielkości około 20x30).Sos serowyNa małym ogniu w rondelku rozpuścić ser mascarpone z parmezanem następnie dodać mleko. Gotować do momentu aż powstanie jednolita masa.Masę serową przyprawić do smaku przyprawami. Sos serowy przygotowujemy w trakcie gotowania makaronu.ZapiekankaPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Zagotować osoloną wodę na makaron. Makaron gotować około 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Przy odlewaniu makaronu zachować około 1/2 szklanki wody.Makaron z pozostawioną wodą wymieszać z sosem serowym i wylać na gorący sos pomidorowy w naczyniu żaroodpornym.Pokrojony ser mozzarella powciskać w środek masy serowo makaronowej. Ułożyć plastry pomidora i posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.Share this Recipe