Wykonanie
Mac and cheese (
macaroni and cheese) czyli szybkie danie
rodem z USA :).Nie wiem jak wy ale ja się wychowałam (w
sumie wciąż się wychowuję) na amerykańskich filmach i serialach gdzie nie raz padło hasło Mac&Cheese. I się nie dziwie bo to super smaczna, szybka i średnio zdrowa potrawa, którą
zrobi nawet dziecko, a już na pewno dziecko ją zje bo:
makaron – dobreeeeeroztopiony
ser – dobreeeee
sos pomidorowy – dobreeeeeJa lubię, wam też przypadnie do gustu
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minut
Makaron z
serem - zapiekanka mac and cheesePrint RecipeDanie Dania główneKuchnia AmerykańskaPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania4 porcje 20 minutCzas gotowania30 minutSkładniki
Sos pomidorowy500 g passaty pomidorowej1 łyżeczka
cukru2 ząbki czonku(wyciśnięte)1 łyżeczka
soli(do smaku)1 łyżeczka milonej
papryki(słodka/ostra - do smaku)1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazyliSos
serowy125 g
serka mascarpone(lub
śmietany 22%)50 g
parmezanu(startego)100 ml
mleka(najlepiej 3,2%)1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżki
soliInne150 g
makaronu125 g
mozzarelli(lub goudy)1 szt.
pomidora(lub 4 szt. koktajlowych)4 łyżki
parmezanu(tartego)Porcje: porcjeSposób przygotowania
Sos pomidorowySkładniki na
sos pomidorowy wrzucamy do garnka i gotujemy do wrzenia ciągle mieszając.Ilość przypraw jest podana orientacyjnie. Przyprawiamy do smaku wg uznania. Gotowy gorący sos przelewamy na dno naczynia żaroodpornego (wielkości około 20x30).Sos
serowyNa małym ogniu w rondelku rozpuścić
ser mascarpone z
parmezanem następnie dodać
mleko. Gotować do momentu aż powstanie jednolita masa.Masę
serową przyprawić do smaku
przyprawami. Sos
serowy przygotowujemy w trakcie gotowania
makaronu.ZapiekankaPiekarnik nagrzać do 200 stopni. Zagotować osoloną
wodę na
makaron.
Makaron gotować około 2 minuty krócej niż w przepisie na opakowaniu. Przy odlewaniu
makaronu zachować około 1/2 szklanki
wody.
Makaron z pozostawioną
wodą wymieszać z sosem
serowym i wylać na gorący
sos pomidorowy w naczyniu żaroodpornym.Pokrojony
ser mozzarella powciskać w środek masy
serowo makaronowej. Ułożyć plastry
pomidora i posypać tartym
parmezanem. Wstawić do piekarnika na 15 minut.Share this Recipe