Wykonanie
O mojej miłości do Włoch ich kultury i jedzenia nieraz wspominałam. Kocham
makarony a semolina jest królową w mojej kuchni. Dziś zrobiłam kolejną porcję Rzymskich klusek z
parmezanem, słodkimi
pomidorkami i pachnącą
bazylią. Skradło to moje podniebienie :) Proste szybie a jakie cudowne w smaku. Nasze zmysły są najlepszym przewodnikiem po krainie jedzenia. Kluski dają wiele możliwości łączenia ze sobą smaków, ale o innym połączeniu to już wkrótce.
SKŁADNIKI : porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml
mleka400 ml
wody115 g
masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia250g semoliny100 g startego
parmezanu2
żółtka6
pomidorków koktajlowychlistki
bazyliisól, świeżo zmielony
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj
mleko z
wodą z 2 łyżkami
masła i pół łyżeczki
soli- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś połamałam plastikową podczas mieszania masy :)) mieszamy tak na wolnym ogniu ok 15 minut nasza masa będzie dość gęsta- masę zestawiamy z ognia łączymy ją z
żółtkami połączonymi z dwoma łyżkami
parmezanu- całość doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło- w
między czasie smarujemy nasze naczynie
masłem a resztę
masła rozpuszczamy- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni- za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię- przecinamy na pół nasze
pomidorki nakładamy na nasze kluski, polewamy
masłem i posypujemy startym
parmezanem- pieczemy ok 20 minut do zrumienienia się klusek- upieczone posypujemy listami
bazylii oraz posypujemy świeżo zmielonym
pieprzemSą przepyszne warte grzechu :)
Smacznego