ßßß Cookit - przepis na Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana"

Kluski Rzymskie z pomidorkami "Gnocchi alla Romana"

nazwa

Wykonanie

O mojej miłości do Włoch ich kultury i jedzenia nieraz wspominałam. Kocham makarony a semolina jest królową w mojej kuchni. Dziś zrobiłam kolejną porcję Rzymskich klusek z parmezanem, słodkimi pomidorkami i pachnącą bazylią. Skradło to moje podniebienie :) Proste szybie a jakie cudowne w smaku. Nasze zmysły są najlepszym przewodnikiem po krainie jedzenia. Kluski dają wiele możliwości łączenia ze sobą smaków, ale o innym połączeniu to już wkrótce.
SKŁADNIKI : porcja na 4 osoby przepis autorski
475 ml mleka
400 ml wody
115 g masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia
250g semoliny
100 g startego parmezanu
2 żółtka
6 pomidorków koktajlowych
listki bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :
- w garnku zagotuj mleko z wodą z 2 łyżkami masła i pół łyżeczki soli
- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś połamałam plastikową podczas mieszania masy :)) mieszamy tak na wolnym ogniu ok 15 minut nasza masa będzie dość gęsta
- masę zestawiamy z ognia łączymy ją z żółtkami połączonymi z dwoma łyżkami parmezanu
- całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło
- w między czasie smarujemy nasze naczynie masłem a resztę masła rozpuszczamy
- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię
- przecinamy na pół nasze pomidorki nakładamy na nasze kluski, polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem
- pieczemy ok 20 minut do zrumienienia się klusek
- upieczone posypujemy listami bazylii oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Są przepyszne warte grzechu :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/kluski-rzymskie-z-pomidorkami-gnocchi.html