Wykonanie
Wczoraj pokazywałam kluski rzymskie z
pomidorkami i świeżą
bazylią (klik), dziś wersja bardziej sycąca z
boczkiem,
cebulką oraz
rozmarynem nasi panowie będą zadowoleni z takiej opcji :) choć ja też chętnie zajadą tą wersje a
boczek i
cebulka aż się prosi o
ogórek kiszony to towarzystwa tego dania :) Danie cudownie pachnie słodka
cebula i chrupiący
boczek rozpływają się w ustach. Kluski z wierzchu chrupiące a w środku mięciutkie. Warto czasem nie liczyć kalorii ( na szczęście nie muszę tego robić:))
SKŁADNIKI : porcja na 4 osoby przepis autorski475 ml
mleka400 ml
wody115 g
masła plus dodatkowo do posmarowania naczynia250g semoliny100 g startego
parmezanu2
żółtkaboczek wędzony 3 plastry
rozmaryn świeży 1 gałązkę1 małą
cebule czerwonąsól, świeżo zmielony
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
SPOSÓB WYKONANIA :- w garnku zagotuj
mleko z
wodą z 2 łyżkami
masła i pół łyżeczki
soli- gdy zacznie się gotować stopniowo dodajemy semolinę cały czas mieszając (dobrze to robić drewnianą łyżką, kiedyś połamałam plastikową podczas mieszania masy :)) mieszamy tak na wolnym ogniu ok 15 minut nasza masa będzie dość gęsta- masę zestawiamy z ognia łączymy ją z
żółtkami połączonymi z dwoma łyżkami
parmezanu- całość doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową odstawiamy, aby ostygło- w
między czasie smarujemy nasze naczynie
masłem a resztę
masła rozpuszczamy- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni- za pomocą dwóch łyżek formujemy kluski, które układamy na naszej formię
-
boczek kroję w kosteczkę,
cebulę we wiórka i układam na kluskach posypuje
rozmarynem- całość polewam
masłem i posypuję startym
parmezanem- wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20 minut do zrumienienia się skladników- gotowe posypuję jeszcze świeżo zmielonym
pieprzem i można zajadać świetnie do tego pasują nasze
ogórki kiszone :)
Smacznego